Basiscursus eerste hulpverlener

16 lesuren verdeeld over 2 dagen

EHBO op de werkvloer

Om de veiligheid van werknemers en burgers te garanderen, is het belangrijk dat bedrijven en organisaties over een uitgebreid EHBO-plan beschikken. Dit houdt onder meer in dat er opgeleid personeel aanwezig is dat eerste hulp kan verlenen bij een ongeval of noodsituatie. 

De EHBO-training moet een reeks onderwerpen omvatten, waaronder elementaire levensondersteuning, bloedingcontrole en hoe te reageren op veelvoorkomende verwondingen zoals brandwonden en breuken. Vroeger werd deze opleiding ook basiscursus nijverheidshelper genoemd.

Op deze pagina

Voor wie?

Er is geen voorkennis vereist voor deze opleiding. Deze cursus is verplicht voor ondernemingen met 20 of meer medewerkers.

EHBO-cursus.be is erkend door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg als opleidingsverstrekker voor EHBO-cursussen. 

Slaag je voor de evaluatieproef dan ontvang je het brevet van bedrijfshulpverlener conform het KB van 15.12.2010.

Hoelang duurt de opleiding?

De opleiding dient minimaal 15 lesuren te omvatten volgens de wettelijke normen. De EHBO cursus omvat 8 lesuren per dag met verschillende pauzes gedurende 2,5 dagen.

Liever de opleiding spreiden in blokken van 4 uur, bijvoorbeeld 4 sessies van 4 uur, of een andere formule?  Alles is mogelijk. 

Erkend EHBO opleiding

Zelfs al geldt die verplichting niet voor jouw bedrijf, toch blijft het aangewezen om zo veel mogelijk werknemers een initiatieopleiding te laten volgen.

Reanimatie en AED

Ontdek hieronder onze speciale EHBO-opleidingen voor bedrijven.

Soorten EHBO opleidingen

Initiatiecursus EHBO ​

Eerste hulp kan mensenlevens redden! Bedrijven moeten iemand in dienst hebben met een EHBO-opleiding. Kies voor een aangeduid persoon die de situatie kan inschatten en snel en adequaat hulp kan bieden.

Basisopleiding eerste hulpverlener

Algemeen geldt de regel van zodra u 20 werknemers in dienst hebt dan bent u verplicht (KB 15/12/2010) om een aantal personen in dienst te hebben die hulpverlener zijn. De persoon krijgt een officieel certificaat.

EHBO bijscholing voor bedrijven

Voor behoudt van het getuigschrift dient de hulpverlener ieder jaar 4 uur bijscholing te volgen. EHBO-cursus is erkend door FOD WASO.

Inhoud van de cursus EHBO

Ontdek in onze EHBO-cursus de cruciale vaardigheden voor elke noodsituatie. Met drie uitgebreide modules, rusten we je uit met de kennis om noodgevallen te beoordelen en effectief in te grijpen.

opleiding ehbo bedrijven

Basisprincipes EHBO

  1. Wettelijk kader, profiel van de hulpverlener en registratie van incidenten en acties.
  2. Het belang van basishygiëne in eerste hulp procedures
  3. Analyseren van de toestand en omstandigheden, alarmeren en handelen in noodsituaties
  4. Procedures: comfortzorgen voorafgaand aan de evacuatie, verplaatsing en evacuatie van slachtoffers
Reanimatie en AED

Reanimatie en AED

  1. Toedienen van eerste hulp aan een bewusteloos slachtoffer inclusief een slachtoffer met stuiptrekkingen
  2. Toedienen van eerste hulp aan een slachtoffer met ademnood inclusief luchtwegobstructie
  3. Herkennen van de toestand van een slachtoffer met pijn in de borst
  4. Toepassen van cardio-pulmonale reanimatie en AED
EHBO nijverheidswerker

Omgaan met Specifieke Bedrijfsongevallen

  1. Herkennen van de symptomen van een ernstige aandoening (cardiovasculair stelsel, zenuwstelsel, vergiftiging) en de principes van eerste hulp toepassen
  2. Correcte hulp verstrekken bij: bloedingen; huidwonden; letsels en trauma aan botten, spieren en  gewrichten; hoofdletsel inclusief vermoeden van een wervelletsel; brandwonden; oogletsel inclusief  de gevallen waarin men het oog dient te spoelen.

Basiscursus EHBO in-company of in opleidingscentrum

Bij EHBO-cursus kan je kiezen voor intercompany- of in-house opleidingen. Bijkomend voordeel van in-house opleidingen is dat er aandacht kan worden besteed aan specifieke risico’s verbonden aan de activiteiten van het bedrijf. 

De specifieke risico’s worden bepaald door de werkgever in samenwerking met de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer, de interne dienst en na voorafgaand advies van het Comité. 

Kies formule

In company/op locatie

In uw eigen bedrijf of in een door u gekozen locatie.
1800
/ opleiding

Prijzen zijn exclusief BTW

Wat voorziet u:
Inbegrepen:

In ons opleidingscentrum

Ons opleidingscentrum is gevestigd in Herzele
1850
/ opleiding

Prijzen zijn exclusief BTW

Inbegrepen:

Heb je nog vragen?

Veelgestelde vragen

Veel organisaties hebben de verplichting om een aantal werknemers op te leiden tot erkende bedrijfshulpverleners. Zelfs als deze verplichting niet van toepassing is op jouw bedrijf, is het nog steeds aan te raden om zoveel mogelijk werknemers een basiscursus te laten volgen.

Voor meer informatie kan u altijd bij jouw sociaal secretariaat terecht of op de website van Securex.

Wij streven naar betaalbare opleidingen en trachten onze prijzen zo laag mogelijk te houden. Het is mogelijk om beroep te doen op de KMO-portefeuille voor alle EHBO opleidingen

Dit werd recent gewijzigd naar minimaal 15 lesuren maar wij bieden standaard 16 of 20 lesuren aan. 

Na de opleiding ontvangt u een officieel certificaat, erkend door FOD WASO.

U dient de opleiding bedrijfseerstehulpverlener maar één keer te volgen op voorwaarde dat u jaarlijks 4-uur bijscholing vormt. U kan deze opleiding ook bij EHBO-cursus volgen.

Vaak worden de basisopleidingen voor KMO’s in het bedrijf georganiseerd. Beschikt u niet over een geschikte locatie? Dan kan u uiteraard ook in ons opleidingscentrum terecht.

Er mogen maximaal 15 deelnemers deelnemen. Dit is wettelijk vastgelegd en hierop kan geen uitzondering op gemaakt worden.

We werken alleen met docenten die werkzaam zijn in het werkveld en die de huidige regelgeving van binnen en van buiten kennen.

Ja, EHBO-cursus biedt verschillende bijscholingen aan.

Je kan kiezen uit deze keuzemodules:

Wij zijn actief in

Oost-Vlaanderen / Gent / Zottegem / Aalst / Sint-Lievens-Houtem / Zottegem / Lochristi / Merelbeke / Wetteren