EHBO voor bedrijven

Hoe pak je dit aan?

EHBO op de werkvloer

Een ongeval op het werk kan nooit volledig worden uitgesloten. In geval van een incident is het cruciaal dat er altijd iemand aanwezig is die eerste hulp kan verlenen. Het is de taak van de werkgever om hiervoor te zorgen. 

Maar hoeveel EHBO’ers moeten er eigenlijk worden aangewezen? En welke opleiding moeten de verantwoordelijken voor EHBO volgen?

Cijfers

Volgens hen dient de werkgever dit te organiseren.
0%
Bij snijwonden kiezen kiest de bevolking voor een foutieve hulpmethode
0%
Bij hevige bloedingen kiest de bevolking voor een foutieve hulpmethode
0%
Zou zelf geholpen willen worden als er iets gebeurt.
0%

Is een EHBO cursus verplicht voor bedrijven?

Conform de welzijnswetgeving (Boek I, titel 5) is het de taak van de werkgever om de procedures voor eerste hulp uit te werken en de benodigde middelen voor het verlenen van eerste hulp vast te stellen. Op basis van een risicoanalyse bepaalt de werkgever het aantal werknemers dat opgeleid moet worden en welke kwalificaties zij moeten hebben, afhankelijk van de aard en vorm van de bedrijfsactiviteiten. Eerste hulp moet te allen tijde tijdens de werkuren aanwezig zijn voor alle werknemers op de werkplek, ook ’s nachts bij nacht- of ploegenarbeid.

Het is onmogelijk om een ongeval op het werk volledig uit te sluiten. Indien er iets gebeurt, is het van cruciaal belang dat er altijd iemand aanwezig is die eerste hulp kan verlenen. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om hiervoor te zorgen. Maar hoeveel EHBO’ers moeten er eigenlijk worden aangesteld? En welke opleiding dienen de EHBO-verantwoordelijken te volgen?

Bedrijven die sinds de coronapandemie vaker thuiswerken toepassen, doen er ook goed aan om hun aantal hulpverleners te evalueren. Zijn de momenteel opgeleide hulpverleners nog regelmatig op de werkplek aanwezig? Kan er nog steeds eerste hulp worden verleend op elk moment tijdens werkzaamheden op de werkplek? Het kan verstandig zijn om extra personen aan te wijzen en op te leiden die een permanente rol op de werkplek vervullen (zoals de onthaalverantwoordelijke, beveiliging, kantoorbeheerder, enzovoort).

Indeling bedrijf

Bedrijven ingedeeld in groep A, B of C

Voor bedrijven in groep A-B-C bepaalt de werkgever het aantal en de kwalificaties van werknemers die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van eerste hulp. Het advies van de bedrijfsarts en de CPBW is noodzakelijk. Daarnaast moet er te allen tijde voldoende hulpverleners aanwezig zijn tijdens de werkuren.

Bedrijven ingedeeld in groep D

In een D-bedrijf kan de werkgever zelf de eerste hulpverlener zijn of één of meerdere werknemers hiervoor aanwijzen en laten trainen. Hoewel dit geen vereiste is, is het toch aan te raden dat de basisopleiding bekend is of op z'n minst de initiatie EHBO volgt. Keuze is gebaseerd op:

Ontdek ons aanbod

Welke EHBO-opleiding voor jouw bedrijf?

De basisopleiding tot EHBO-held leert deelnemers hoe ze levensbedreigende situaties kunnen herkennen en eerste hulp kunnen verlenen voordat de professionele hulpverleners arriveren. Als er geen specifieke risico’s zijn op de werkvloer, is de basisopleiding precies wat je nodig hebt. Bij EHBO-cursus kan je kiezen uit diverse mogelijkheden voor deze cursus:

C- en D bedrijven

Initiatiecursus voor aangeduide personen

In bedrijven met een laag risico en weinig werknemers (C- & D-bedrijven) is een EHBO-hulpverlener met een brevet niet verplicht. Het is voldoende om aangewezen personen aan te stellen die een initiatiecursus volgen. Deze cursus duurt 4 uur (met focus op reanimatie en AED) of 8 uur (met scenario's). Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere reanimatie, de laterale veiligheidspositie, verstikking, bloedingen, enzovoort.

A-,B-,C- en D-bedrijven

Basisopleiding bedrijfshulpverlener

De basisopleiding voor EHBO-hulpverleners biedt deelnemers de vaardigheden om levensbedreigende gezondheidsproblemen te herkennen en eerste hulp te verlenen in afwachting van gespecialiseerde hulpdiensten. Indien er geen specifieke bedrijfsrisico's zijn, volstaat een basisopleiding. Bij EHBO-cursus zijn er verschillende opties beschikbaar voor de basisopleiding:

certificaat bedrijfshulpverlener

Jaarlijkse bijscholing

Wie met succes de basisopleiding afrondt, ontvangt een EHBO-certificaat. Dit certificaat is slechts een jaar geldig: om het geldig te houden, is het noodzakelijk om jaarlijks een bijscholing van 4 uur te volgen. Bij EHBO-cursus hebben we ervoor gekozen om jaarlijks een ander thema te behandelen voor de herhaling. Op deze manier wordt de volledige cursus om de 5 jaar herhaald. Reanimatie wordt echter jaarlijks herhaald om ervoor te zorgen dat de deelnemers bedreven raken in deze levensreddende handeling.

Richtlijn

A-,B-,C- en D-bedrijven

Contacteer ons voor meer info

Wens je meer informatie of een offerte op maat voor jouw EHBO-opleiding in jouw bedrij?

Contactpagina

Klaar voor jouw EHBO-opleiding?

Interactieve EHBO-opleiding of opleiding op maat?

EHBO-cursus biedt interactieve EHBO opleidingen op maat. Iedere deelnemer kan de reanimatie per 2 oefenen op onze Laerdal-reanimatiepoppen.

Heb je nog vragen?

Veelgestelde vragen

Veel organisaties hebben de verplichting om een aantal werknemers op te leiden tot erkende bedrijfshulpverleners. Zelfs als deze verplichting niet van toepassing is op jouw bedrijf, is het nog steeds aan te raden om zoveel mogelijk werknemers een basiscursus te laten volgen.

Voor meer informatie kan u altijd bij jouw sociaal secretariaat terecht of op de website van Securex.

Wij streven naar betaalbare opleidingen en trachten onze prijzen zo laag mogelijk te houden. Het is mogelijk om beroep te doen op de KMO-portefeuille voor alle EHBO opleidingen

Dit werd recent gewijzigd naar minimaal 15 lesuren maar wij bieden standaard 16 of 20 lesuren aan. 

Na de opleiding ontvangt u een officieel certificaat, erkend door FOD WASO.

U dient de opleiding bedrijfseerstehulpverlener maar één keer te volgen op voorwaarde dat u jaarlijks 4-uur bijscholing vormt. U kan deze opleiding ook bij EHBO-cursus volgen.

Vaak worden de basisopleidingen voor KMO’s in het bedrijf georganiseerd. Beschikt u niet over een geschikte locatie? Dan kan u uiteraard ook in ons opleidingscentrum terecht.

Er mogen maximaal 15 deelnemers deelnemen. Dit is wettelijk vastgelegd en hierop kan geen uitzondering op gemaakt worden.

We werken alleen met docenten die werkzaam zijn in het werkveld en die de huidige regelgeving van binnen en van buiten kennen.

Ja, EHBO-cursus biedt verschillende bijscholingen aan.

Je kan kiezen uit deze keuzemodules:

Wij zijn actief in

Oost-Vlaanderen / Gent / Zottegem / Aalst / Sint-Lievens-Houtem / Zottegem / Lochristi / Merelbeke / Wetteren