EHBO voor scholen
Vaak denkt men aan de leerkracht maar ook in het onderwijs investeren we in EHBO kennis voor leerlingen!
Opleiding EHBO op school
EHBO in het onderwijs is van cruciaal belang om een veilige leeromgeving te garanderen. Leraren en ander schoolpersoneel worden getraind om snel en effectief te reageren op ongevallen en noodgevallen, waardoor de impact van verwondingen of ziekten kan worden geminimaliseerd.
EHBO-Kennis als basisvaardigheid voor leerlingen
Het aanmoedigen van een basiskennis van EHBO onder leerlingen kan bovendien bijdragen aan hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid, hen voorbereiden op onverwachte situaties buiten de schoolomgeving, en hen inspireren om zorgzaam en verantwoordelijk te zijn voor hun medemens.
Via lessen en educatieve projecten streven scholen naar eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Het doel van het onderwijs is om de kennis, attitudes en vaardigheden van elke leerling te verhogen.
EHBO in het onderwijs is van cruciaal belang om een veilige leeromgeving te garanderen. Leraren en ander schoolpersoneel worden getraind om snel en effectief te reageren op ongevallen en noodgevallen, waardoor de impact van verwondingen of ziekten kan worden geminimaliseerd.
Het aanmoedigen van een basiskennis van EHBO onder leerlingen kan bovendien bijdragen aan hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid, hen voorbereiden op onverwachte situaties buiten de schoolomgeving, en hen inspireren om zorgzaam en verantwoordelijk te zijn voor hun medemens.
Via lessen en educatieve projecten streven scholen naar eindtermen en ontwikkelingsdoelen. Het doel van het onderwijs is om de kennis, attitudes en vaardigheden van elke leerling te verhogen.
EHBO kan ook binnen een breder kader op school worden geplaatst, met betrekking tot het gezondheidsbeleid. Dit gebeurt vanuit een visie en met een planmatige aanpak. Wat houdt dit in?
- Het volledige schoolteam implementeert acties en maatregelen.
- De school betrekt zowel ouders als leerlingen.
- De school spoort tijdig problemen bij individuele leerlingen op en biedt begeleiding.
- Indien nodig schakelt de school externe partners in.
Zo wordt de school een hulpvaardige school met een kwaliteitslabel van school die kan levensreddend handelen, waar gezonde keuzes de norm zijn. Dit zorgt voor blijvende veranderingen in het gedrag van de leerlingen.
Opleiding EHBO op school
Een veilige school begint met goed voorbereide mensen. EHBO-trainingen maken van leraren en personeel ware redders in nood, klaar om snel en effectief te handelen bij een ongeval. Zo beperken we niet alleen de schade, maar bouwen we samen aan een cultuur waar veiligheid centraal staat.
Leerlingen spelen hierin ook een cruciale rol. Met basiskennis van EHBO worden ze zelfverzekerder en leren ze zelfstandig te handelen in onverwachte situaties, zowel op school als daarbuiten.
Een EHBO training is niet zomaar een les. Het is een essentieel onderdeel van een brede gezondheidsvisie op school. Door samen te werken met ouders en externe partners, verandert jouw school in een plek waar zorg en veiligheid hand in hand gaan.
Investeer in de veiligheid van jouw school. Start vandaag met onze EHBO-opleiding en maak van jouw school een veiligere plek!
EHBO voor leerlingen
Iedereen kan een leven redden, zelfs kinderen. Dit is de reden waarom EHBO is opgenomen in de eindtermen van ons onderwijs. De EHBO-cursus staat klaar om dit met expertise te ondersteunen.
EHBO voor leerkrachten
Met enkele eenvoudige handelingen kan je al veel doen. 'Eerste hulp voor leerkrachten' geeft leerkrachten een praktisch antwoord op tal van eerstehulpvragen.
Wat kunnen we voor jouw school betekenen?
Vele scholen zijn goed bezig op het vlak van EHBO. Andere ervaren nog drempels bij de organisatie van een cursus over EHBO, zoals gebrek aan lesgevers, aan materiaal en tijd. Waar wil jij als school voor staan? EHBO-cursus heeft een brede waaier aan mogelijkheden:
Reanimatie op school
De reanimatieopleiding op school is wetenschappelijk gefundeerd. In diverse Europese landen (zoals Nederland, Duitsland, Noorwegen, …) hebben de resultaten van reanimatieonderwijs op school hun effectiviteit al bewezen.
Daar ligt het percentage succesvolle reanimaties aanzienlijk hoger. Dit succes is mede te danken aan de vroege en consistente training die jongeren krijgen, waardoor ze zelfverzekerd en bekwaam worden in noodsituaties. Bovendien bevordert het reanimatieonderwijs niet alleen de praktische vaardigheden, maar ook het bewustzijn en de bereidheid om hulp te bieden.
In Nederland bijvoorbeeld, is het een integraal onderdeel van het curriculum geworden, waarbij leerlingen niet alleen leren hoe ze moeten reanimeren, maar ook hoe ze een automatische externe defibrillator (AED) moeten gebruiken.
Deze gecombineerde kennis en vaardigheden vergroten de kans op een positief resultaat bij hartstilstanden aanzienlijk.
Daarnaast zorgt de verspreiding van reanimatiekennis onder de bevolking ervoor dat de keten van overleving wordt versterkt. Hoe meer mensen getraind zijn, hoe groter de kans dat een omstander kan ingrijpen totdat professionele hulp arriveert. Dit kan het verschil betekenen tussen leven en dood.
Het is dus duidelijk dat het integreren van reanimatieonderwijs in het schoolsysteem een waardevolle investering is in de volksgezondheid. Het creëert een generatie die beter voorbereid is op noodsituaties en die elkaar kan ondersteunen in tijden van crisis.
Opleidingen aangepast aan uw school
Afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen zullen we EHBO-vaardigheden aanleren. Over het algemeen zullen de studenten technieken voor eerste hulp bij ongevallen en noodsituaties toepassen in een gesimuleerde leersituatie.
De leerlingen kunnen concrete technieken en hulpmiddelen toepassen om eerste hulp te verlenen bij volgende ongevallen en noodsituaties volgens de geldende richtlijnen:
verstuiking, bloedneus, wonde, brandwonde, verdrinking, verstikking, hart- en
ademhalingsstilstand.
De leerlingen zijn in staat gevaarlijke verkeerssituaties in de ruimere schoolomgeving te identificeren. Ze realiseren zich dat het nemen van voorzorgsmaatregelen de kans op ziekten en ongevallen verkleint. Tevens kunnen ze in noodsituaties de hulp van een volwassene inschakelen en basiszorg verlenen bij brandwonden. Daarnaast tonen de leerlingen bereidheid om op hygiënische, nauwkeurige, veilige en zorgzame wijze te handelen. Tot slot zijn ze in staat zorgzaamheid te tonen jegens anderen of andere zaken. Vanaf het 5e en 6e leerjaar leren we de leerlingen op een laagdrempelige manier de reanimatie en AED te gebruiken.
In deze leeftijdsgroep richten we ons voornamelijk op het ontwikkelen van de emotionele intelligentie van kinderen en leren we hun hoe ze in noodsituaties de hulpdiensten kunnen bereiken. Het mag wellicht verrassend klinken, maar zelfs kleuters kunnen het alarmnummer 112 bellen! We ondersteunen bepaalde scholen bij het op een laagdrempelige manier bespreken van begrippen zoals ambulance, brandweer, politie en hun taken. Ons uiteindelijke doel is om in de toekomst een educatieve doos te ontwikkelen voor leerkrachten, waarmee ze hun leerlingen kunnen begeleiden bij hun educatieve doelen met betrekking tot EHBO op school.
Als leerkracht is het essentieel om basiskennis te hebben van eerste hulp bij ongevallen. In veel gevallen ben jij de enige die levensreddend kan optreden of eerste hulp kan verlenen. In een notendop leren we je het correcte gebruik van de AED en de reanimatierichtlijnen en volgende thema’s zoals ziektebeelden, vreemd voorwerp in de wonde, verstikking,… We zullen ook de inhoud van de EHBO-koffer op school bekijken.
Maak vandaag uw school veiliger met een EHBO cursus!
Wij gaan met heel veel plezier dit engagement aan om zowel scholieren als leerkrachten te betrekken bij dit gebeuren.
Veelgestelde vragen
Staat je vraag niet in de lijst? Neem contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen!